Babylon NG
The world's best online dictionary

Download it's free


  Search Web   Search Thesaurus

Synonym of %D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B1%D0%B8

Wikipedia® Българоезичната Уикипедия – Свободната енциклопедия
Ръгби
Същност, история и развитие на ръгбито
Ръгбито е вид футбол, който се играе във Великобритания от средата на XIX в. Според легендата, е била измислена в училището на гр. Ръгби (от където получава името си) в Англия през 1823г., от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

Към края на XIX в. официални правила на играта били приети и тя започнала да се играе във все повече държави като ФранцияАржентинаАвстралияНова Зеландия и ЮАР. Международни мачове се организират от края на XIX в., но едва през 1987г. за първи път се организира световна купа. В момента повече и повече държави се прибавят към списъка с тези, които се включват в пъвенството. Телевизионната публика на международните мачове е голяма и се предполага, че играта ще бъде гледана от още повече хора в бъдеще.

На 26 януари, 1871г. по инициатива на клуба от Ричмънд, в ресторант "Пал Мал" на лондонската Риджънт стрийт се събират представители на 21 клуба, за да учредят Ръгби-футболния съюз, чиято роля е да стандартизира правилата на играта.


 Вижте повече на Wikipedia.οrg… 

Bulgarian-German
ръгби
ср., само ед. спорт. Rugby [‡r‰gbi] n o.Pl.

  
Get Babylon's Dictionary & Translation Software Free Download Now!